Elveția: cum și de ce o țară mică a devenit capitala criptolumii

Elveția este brânză, ciocolată, ceasuri, cea mai puternică armată din Europa și un loc foarte liniștit în lume pentru bani. Cu puțin peste doi ani în urmă, Elveția a atras atenția unei alte trăsături. Imediat după Crowdsale Ethereum, aceasta a devenit cea mai căutată jurisdicție pentru afaceri, concentrată pe lucrul cu tehnologia blockchain.

Potrivit CoinDesk ICO Tracker, valoarea totală a tuturor investițiilor în ICO pentru primele 6 luni ale anului 2017 a depășit 1 miliard de dolari. O treime din această sumă (370 milioane dolari) a fost colectată de companiile elvețiene. O astfel de popularitate este promovată de legislația progresivă, de ratele relativ scăzute ale impozitelor, de infrastructura bancară dezvoltată, de nivelul ridicat de confidențialitate și, în final, de statutul țării de pionier într-o atitudine bună față de criptobusiness.

În Canton Zug (centru administrativ - orașul Zug) se află așa-numita (Crypto Valley Association), o organizație al cărei scop principal este construirea celui mai bun ecosistem din lume pentru blockchain și alte tehnologii conexe.

În crypto valley, sunt situate sute de companii fintech și lock-up, printre care Ethereum, ShapeShift, Xapo, Status, Cosmos Network și multe altele. În Zug, a fost înregistrată și Fundația Tezos, care a colectat un  record de 232 milioane USD pentru ICO în august 2017.

Cantonul în sine a fost în mod tradițional considerat unul dintre cele mai bune locuri pentru desfășurarea unei afaceri criptovalutare, datorită mediului său de reglementare prietenos și politicii de atragere a inițiativelor tehnologice pentru a face afaceri în canton. Este adevărat că procesul de înregistrare a unei companii în canton este consumator de timp și costisitor.

Reglementarea juridică a criptomonedelor

Bitcoinul și alte criptovalute sunt tratate în Elveția ca active în conformitate cu raportul Consiliului Federal al Elveției (punctul 2.2.1) și, prin urmare, nu sunt nici titluri de valoare, nici contracte financiare, adică instrumente derivate (contracte futures, opțiuni etc.) nici drepturile de proprietate. Operațiunile în criptovalută sunt, de asemenea, reglementate de prevederile Codului penal elvețian ("SCC"), de exemplu pentru spălarea banilor folosind criptomoneda, persoana răspunde în conformitate cu articolul 305bis al SCC.

În prezent, Consiliul Federal Elvețian ia măsuri pentru a dezvolta statutul juridic al criptovalutelor și a regulilor de reglementare a industriei finlandeze din țară.

Cantoanele elvețiene integrează în mod activ criptovalutele în viața de zi cu zi a oamenilor. Deci, în orașul Zug pentru mai mult de un an, este posibil să plătiți servicii de utilitate și alte servicii cu ajutorul Bitcoinului.

Reglementarea legală a tokenurilor și a ICO

Tokenurile criptografice pot fi:

1. Titluri de valoare în prezența unor caracteristici relevante, cum ar fi furnizarea unei părți din profiturile societății, dreptul de a profita în general, dreptul de vot etc.
2. Activele, dacă tokenurile nu intră sub incidența definiției titlurilor de valoare.

Elveția nu stabilește reguli speciale pentru deținerea unui simbol, deși necesită respectarea prevederilor legislației în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului (politica KYC / AML).

Pe 16 februarie 2018, Autoritatea de Supraveghere a Pieței Financiare din Elveția (FINMA) a emis recomandări privind conduita ICO. În ele, autoritatea de reglementare a rupt toate tomsails în trei categorii principale:

1. Plata ICO (se referă la ICO, în cadrul căruia sunt implementate tokenurile, care vor acționa ca mijloc de plată pe o anumită platformă).
2. Utilitate ICO (tokenuri de utilitate).
3. Activitate ICO (tokenuri-active).

Tokenurile vândute în cadrul ICO de plată pot fi transferate și pot acționa ca o facilitate de plată. Vânzarea lor ar trebui să se desfășoare în conformitate cu Legea elvețiană privind spălarea banilor (AMLA), dar acestea nu sunt considerate titluri. Sub ei, ca regulă, sunt criptovalutele obișnuite.

Token-urile vândute în cadrul ICO al Utilității nu se califică pentru titluri de valoare, cu excepția cazului în care scopul lor unic este de a oferi drepturi de acces digital la o aplicație sau serviciu.

Token-urile vândute în cadrul activelor ICO sunt tratate ca acțiuni sau obligațiuni dacă, de exemplu, tokenurile sunt plătite dividende, procente sau tokenuri oferă drepturi de a primi o parte din profit. Aceste ICO se desfășoară în limitele cerințelor stricte ale legislației din domeniul titlurilor de valoare și al pieței bursiere.

De asemenea, ICO pot exista în forma hibridă a acestor trei categorii. De exemplu, legislația împotriva spălării banilor este aplicată la tokenurile de utilitate, care pot fi de asemenea utilizate pe scară largă ca mijloc de plată.

Reglementarea juridică a activității criptovalutare

Utilizarea criptovalutei pentru achiziționarea de bunuri și / sau plata pentru servicii, precum și primirea de criptovalută ca mijloc de plată nu necesită primirea unei licențe.

Atunci când cumpărați și vindeți bitcoinuri, precum și alte valute comerciale, persoanele juridice și persoanele fizice trebuie să se conformeze cerințelor Legii elvețiene privind combaterea spălării banilor, inclusiv nevoia de a cunoaște clientul dvs. (KYC).

Pentru a-și desfășura activitățile, sunt necesare, de asemenea, platformele de tranzacționare (exchange-crypto-exchange) care sunt utilizate pentru a transfera fonduri sau criptovalute între utilizatorii platformei (între portofelele de cripto-valută ale bursei) sau de la utilizatorul platformei la alte persoane (de la criptovalută în conformitate cu prevederile Legii elvețiene privind combaterea spălării banilor.

În conformitate cu poziția FINMA, înainte de a începe operațiunea, platforma de tranzacționare (cripto exchange) trebuie să fie membră a unei organizații auto-reglementate (SRO) 1 sau să contacteze FINMA pentru o licență specială de a funcționa ca intermediar financiar direct controlat intermediar financiar subordonat (DSFI).

FINMA consideră, de asemenea, că poate fi necesară o licență bancară specială pentru a pune în aplicare anumite activități comerciale legate de bitcoin și criptovalute. De exemplu, o licență este necesară în cazul în care o organizație acceptă, în mod comercial, bani de la clienți și o stochează în conturi sau primește bani de la clienți și gestionează aceste active criptografice în interesul clienților săi.

După obținerea licenței, compania va fi supusă supravegherii de către FINMA, care va monitoriza activitățile companiei, va verifica conformitatea acestor activități cu toate regulile stabilite pentru desfășurarea unui anumit tip de activitate, precum și respectarea cerințelor de adecvare a capitalului stabilite pentru instituțiile bancare.

Impozitarea operațiunilor cu criptovalute

Sistemul de impozitare elvețian presupune colectarea taxelor la federal si la nivel cantonale și locale (municipale). Cea mai mare parte a taxelor impuse companiilor criptovalutare la nivel federal, cu toate acestea, impozitul pe venit și impozitul pe câștigurile de capital percepute la nivelul cantonul, iar ratele și reguli pentru plata lor depind direct de cantonul. După cum s-a menționat mai sus, funcționarul nu are un statut legal în Elveția, deși și echivala cu moneda tradițională în scopul perceperii taxei pe valoarea adăugată (denumită în continuare - TVA), care vor fi discutate mai jos.

Impozit pe venit (impozit federal - 7.83%, cantonal - de la 1% la 26%). În Elveția, criptovalutele sunt definite ca active, care sunt reflectate în mod corespunzător în documentele contabile. În acest sens, criptovalutele vor fi impuse în conformitate cu Legea federală a impozitului pe venit (FITA), adică la ratele indicate mai sus.

În Elveția, miningul este considerat un hobby, deși acum această abordare pare a fi depășită. Serviciul federal de impozitare al Elveției recunoaște că astfel de activități pot fi recunoscute ca fiind antreprenoriale, având în vedere faptul că minerii se bazează în bazine și câștigă o monedă criptografică pentru câștiguri. Autoritatea fiscală informează că, dacă miningul este recunoscut drept activitate antreprenorială, atunci acesta va fi supus impozitului pe venit în conformitate cu FITA. Poziția autorităților de reglementare în acest caz, cel mai probabil, va depinde și de cantonul în care se desfășoară exploatarea minieră.

Impozitul pe câștigurile de capital (rata federală a impozitului pe profit este de 7,83%). Pentru a impune această taxă, criptovalutele sunt, de asemenea, tratate ca active. Impozitul în sine este perceput pe baza câștigurilor de capital după efectuarea oricăror operațiuni cu active, în principal vânzarea activului la un preț mai mare decât cel pentru care a fost inițial achiziționat. În conformitate cu legislația elvețiană, toate activele (în acest caz, criptovalute) sunt contabilizate la valoarea lor contabilă (valoarea indicată în contabilitatea societății).

Taxa pe valoarea adăugată (TVA). În ciuda faptului că Elveția nu este membră a Uniunii Europene, Curtea Europeană de Justiție este utilizată pentru impunerea taxei pe valoarea adăugată. Conform acestui document, bitcoinul este o monedă, nu o marfă și, prin urmare, operațiunile cu bitcoin și alte criptovalute nu sunt supuse TVA, iar companiile nu plătesc acest impozit pentru tranzacțiile cu criptovalute.

Impozitarea DAO

Elveția nu numai că a creat o legislație atrăgătoare pentru start-up-uri în criptovalută, dar a găsit și o modalitate de a reglementa activitățile unui nou tip de organizație, așa-numita DAO (Organizația autonomă descentralizată).

Nu există o definiție clară a DAO sau a reglementărilor privind impozitarea unor astfel de structuri în dreptul elvețian. Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 11 din Legea federală privind impozitul pe venit (FITA), parteneriatele străine și alte grupuri de persoane care nu au statut juridic (cum ar fi DAO) sunt supuse impozitării pe baza principiului proprietății economice, să plătească toate impozitele prevăzute în conformitate cu dispozițiile, care se aplică entităților juridice elvețiene (taxele aplicabile sunt specificate mai sus).

Există, de asemenea, reguli speciale pentru impozitarea taxei pe valoarea adăugată pentru DAO: atunci când furnizează servicii sau livrează bunuri pentru DAO, societatea contrapartidă este obligată să plătească TVA numai dacă DAO se află în Elveția (și există riscul ca, dacă serverele DAO se află în Elveția, atunci DAO poate fi recunoscut ca fiind localizat pe teritoriul țării). Dacă DAO se află în afara Elveției, nu se percepe nici o taxă.


Elveția: cum și de ce o țară mică a devenit capitala criptolumii Elveția: cum și de ce o țară mică a devenit capitala criptolumii Reviewed by cryptonews on aprilie 07, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.